Lancaster

Lancaster (www.lancaster.gov.uk)

De stad Lancaster ligt in het noordwesten van Engeland aan de rivier de Lune. Het ligt midden in het graafschap Lancashire. De eerste bewoners van Lancaster waren de Romeinen. Zij brachten Lancaster in kaart. Een groot Romeins militair fort is daar nog steeds getuige van. Het is een bezienswaardigheid en staat op Castle Hill. Dit geldt eveneens voor de overblijfselen van een Romein badhuis op Viearage Field. In Lancaster staat tevens een gigantisch kasteel welke dateert uit de 13e eeuw. Legenden overheersen de stad. Zo zouden in 1612 de heksen van Lancashire werden opgesloten in de kerkers van dit Normandische kasteel waar ze uiteindelijk werden berecht en verbrand.

In de 18e eeuw dreef Lancaster handel met West-Indië. De schepen kwamen over de Lune de stad Lancaster binnen waar ze hun vracht aan de St. George's Quay uit laadden. Aan deze kade staan nog steeds prachtige heren- en pakhuizen waar vroeger tabak, suiker, rum en katoen werd opgeslagen.

In het centrum van de stad bevinden zich vele smalle steegjes waar tussen 1920-1930 het grootste deel van de bevolking woonde. De steegjes zijn nog steeds intact en zijn veelal opgefleurd met bloembakken.

Lancaster ligt in het hart van een prachtig natuurgebied. Dit varieert van zandstranden en kuststroken tot prachtige landschappen landinwaarts. In het noorden liggen bergen, rotsen en valleien van het Lake-district. Aan de kust ligt Morecambe waar de zonsondergang goed te bewonderen is. In het zuiden vind je Blackpool, het Las Vegas van Engeland.

Partnersteden van Lancaster zijn o.a. Perpignan (1962), Aalborg (1982) en Rendsburg (1986). De partnersteden zijn vernoemd in straatnamen zoals St. Nicolas shoppingcentre Perpignan way, The Rendsburg way en Aalborg square.